STIFTELSEN TORGNY SEGERSTEDTS MINNE
Frihetspennan


Årligt pris till en god publicist

Stiftelsen har beslutat att årligen utdela ett pris till en framstående publicist, som verkat i Torgny Segerstedts anda. Prisceremonin skall hållas i nära anslutning till Torgny Segerstedts födelsedag, 1 november. Frihetspennan utdelades första gången år 1996.

FÖLJANDE HAR ERHÅLLIT TORGNY SEGERSTEDTS FRIHETSPENNA:

2015 Niklas Orrenius med motiveringen:
"Niklas Orrenius är sedan många år en journalistisk fyrbåk i samhällsmörkret. Han har avslöjat Skånepolisens romregister. Han har också med kärleksfull närvaro - och klinisk precision - fört oss närmare  flyktingarna från krigets Syrien samt betalat ett högst personligt pris när han med mild nyfikenhet försökt närma sig näthatarna. Hans gärning är en ständigt vibrerande påminnelse om pressfrihetens styrka och skörhet. Därfört tilldelas han Torgny Segerstedts frihetspenna för 2015. "

2014 Lena Sundström med motiveringen:
"Lena Sundström har som journalist verkat i flera medier. Hennes fokus är dock ständigt detsamma: med säker stil, skarp precision och väldokumenterad dramaturgi ljussätter hon myndighetsövergrepp, främllingsfientlighet och politisk dubbelmoral. Därför tilldelas Lena Sundström Torgny Segerstedts frihetspenna för år 2014."

2013 Maciej Zaremba med motiveringen:
"Maciej Zaremba tilldelas Torgny Segerstedts frihetspenna 2013 för att han belyser institutioner, traditioner och system som hotar den enskilda människans frihet och värdighet. Zaremba betraktar det svenska samhället genom kulturellt bifokala glasögon – svenska och polska - och skapar härmed en unik synvinkel i sina reportage. Han lyfter fram nya aspekter på folkhemmets värderingar, blottlägger strukturer inom svensk sjukvård, rättsväsen och utbildning och nagelfar attityder till EU:s arbetsmarknad, mångkultur, globalisering och skogen vi ärvde."

2012 Dilsa Demirbag-Sten med motiveringen:
"Dilsa Demirbag-Sten har i sin publicistiska gärning hängivet och rakryggat försvarat tryckfriheten och bekämpat rasism, religiös dogmatism, hedersrelaterat våld och kvinnoförtryck. Som verksamhetsansvarig i den ideella organisationen Berättarministeriet har hon inspirerat och uppmuntrat barns skrivande och därmed givit dem möjlighet till egna röster och berättelser."

2011 Tom Alandh med motiveringen:
"Varje människa har samma okränkbara värde. I dokumentär efter dokumentär har Tom Alandh visat detta genom att rikta strålkastarljuset mot fattig som rik, känd som okänd. Med stor uppmärksamhet och respekt har han lyssnat in och berättat om Martina och Jesper, Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk och många, många andra svenska människoöden. Tom Alandh får Torgny Segerstedts frihetspenna 2011 för sin livslånga gärning för alla människors rätt att yttra sig och finnas till."

2010 Åsne Seierstad med motiveringen:
"Med en grundläggande och orubblig tro på tryck- och yttrandefrihet berättar Åsne Seierstad envist från svårtillgängliga länder som Tjetjenien, Serbien, Afghanistan och Irak. Oavsett om det är i tv, tidning eller bok hon rapporterar klappar hennes hjärta för dem som hotas av tystnad och intolerans. Hennes energi och nyfikenhet, kunskap och bildning gör hennes texter starka, angelägna och tidlösa. Därför får Åsne Seierstad Torgny Segerstedts frihetspenna 2010."

2009 Randi Mossige-Norheim med motiveringen:
"Randi Mossige-Norheim har i sina radiodokumentärer och reportage, framförallt i programmet Konflikt, med envis precision, tonsäker lyhördhet och respektfullt lyssnande visat en enastående förmåga att via enskilda människors livsberättelser belysa och förklara de stora skeendena på världsscenen."

2008 Stig Fredrikson med motiveringen:
"Stig Fredrikson får Frihetspennan 2008 för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet. Han är med sin stora erfarenhet, sina gedigna kunskaper och sin integritet en av Sveriges mest respekterade utrikeskommentatorer. Som ordförande i Publicistklubben har han lett arbetet med att skapa ett regelverk som skall värna såväl yttrandefrihet som god journalistik."

2007 Stiftelsen Expo och Stieg Larsson med motiveringen:
"Stiftelsen Expo får Frihetspennan 2007 för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet genom sin kamp mot alla rasistiska, högerextrema, antisemitiska och totalitära tendenser i samhället. Stiftelsen Expo har sedan den grundades 1995, trots upprepade allvarliga hot, fortsatt att studera och kartlägga antidemokratiska, högerextremiska och rasistiska grupper.

Stiftelsens grundare Stieg Larsson och medarbetare har förutom tidskriften Expo också publicerat en rad böcker om hedersmord, svensk nazism och främlingsfientliga partier. Vikten av sådana insatser för att hindra och stoppa dessa antidemokratiska tendenser kan inte nog högt värderas."

2006 Bo Strömstedt med motiveringen:
"Bo Strömstedt får Frihetspennan 2006 för sin språkliga pregnans, sitt stora engagemang för yttrandefrihet och demokrati och för att han alltid varit kritiskt ifrågasättande. Detta parat med en intellektuell nyfikenhet och stora kunskaper inom vitt skilda områden har gjort Bo Strömstedt till en av våra främsta publicister."

Extra frihetspenna 2006:
Anna Politkovskaja Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne har beslutat att år 2006 dela ut en extra frihetspenna till den mördade journalisten Anna Politkovskaja med motiveringen: "Journalisten Anna Politkovskaja kallades Rysslands modigaste journalist för sina berättelser om övergreppen i Tjetjenien. Hon hotades och hatades av de makthavande i Ryssland för sina skoningslösa avslöjanden om korruption och lögner. Det brutala mordet på henne upprör. Hennes kamp för yttrandefrihet och demokrati måste fortgå. Därför får Anna Politkovskaja 2006 postumt en extra Torgny Segerstedts Frihetspenna."

2005 Cecilia Uddén med motiveringen:
"Cecilia Uddén får priset för för att hon som journalist är kritiskt ifrågasättande, vågar visa engagemang och har en intellektuell nyfikenhet grundad i kunskaper som ständigt uppdateras. Som utrikeskorrespondent i Mellanöstern och USA har hon engagerat och kunnigt förmedlat både stora nyheter och gett oss ökad förståelse om vardagslivet i konfliktområden. Hon vänder och vrider på relevanta åsikter om hur den demokratiska världen skall hantera terrorism, demokrati, reformer och klyftor mellan västvärlden och den muslimska världen."

2004 Göran Rosenberg med motiveringen:
"Göran Rosenberg tilldelas Torgny Segerstedts frihetspenna 2004 för sina viktiga bidrag i samhällsdebatten. Hans förmåga att belysa samhällsfenomen ur oväntade synvinklar bidrar till att öka förståelsen för den värld vi lever i. Med enastående skärpa har han analyserat allt från konflikten mellan israeler och palestinier till drivkrafter i den svenska välfärdsstaten. Gång på gång bjuder han sina läsare på en spännande intellektuell resa."

2003 Eva Moberg med motiveringen:
"Eva Moberg har under mer än fyra decennier i sin journalistik med sällsynt intensitet och skärpa, obekymrad om intellektuella och politiska modediktat, försvarat de mänskliga rättigheterna mot gamla och nya angripare. Särskilt starkt har hon engagerat sig för att förändra det manssamhälle som bär ett tungt ansvar för våld och krig i världen".

2002 Cordelia Edvardson med motiveringen:
"Cordelia Edvardson har i mer än 30 år skildrat terrorns förbannelse och krigets vansinne i Mellanöstern. Med sin bitska penna har hon klarsynt och kritiskt granskat händelser och ledare. Hennes strävan har alltid varit att skriva sanningen, även när den misshagar makthavare. För sin orädda journalistik får Cordelia Edvardson 2002 års Torgny Segerstedts Frihetspenna.

2001 Mehmed Uzun med motiveringen:
"I exilens karga landskap har Mehmed Uzun fått ett nytt språk och en ny litteratur att växa. Hans mod och civilkurage att i Turkiet stå upp för det fria ordet och det kurdiska språket gör honom till en viktig symbolisk David mot en statlig Goliat. För Mehmed Uzuns banbrytande arbete med en nygammal berättartradition och för hans moraliska livsäventyr och obändiga tro på ordets kraft får han Torgny Segerstedts Frihetspenna 2001."

2000 Åke Pettersson och Anders Brunkert med motiveringen:
"Åke Pettersson och Anders Brunkert, redaktörer för programmet Vår Grundade Mening, har i ett par decennier med kunnig och allvarlig envetenhet värnat om public service, yttrande- och tryckfrihet. De har granskat granskarna och kritiskt debatterat riskerna med mediakoncentrationen i ett nationellt och internationellt perspektiv och därmed ridit spärr mot ensidighet, förytligande och infotainment. Därför tilldelas Åke Pettersson och Anders Brunkert Torgny Segerstedts Frihetspenna för 2000."

1999 Anna Christensen med motiveringen:
"Anna Christensen är på ett stillsamt och effektivt sätt modig och moralisk. Hon urskiljer orättvisans strukturer. Hon är en välformulerad ögonöppnare som klarsynt vägrar att dras med i det trendiga och politiskt korrekta. Hon står för rättvisa. Därför tilldelas Anna Christensen Torgny Segerstedts Frihetspenna för 1999."

1998 Arne Ruth med motiveringen:
"Arne Ruth har under ett kvarts sekel utfört en publicistisk gärning av ovanliga mått. Ständigt har han hävdat medias ansvar för yttrandefrihet, demokrati och vikten av ett mångfacetterat offentligt samtal. Han har under sin långa gärning som publicist visat ett levande intresse för sina medmänniskor och särskilt för förföljda och andra vilka tagit risker för de demokratiska värdena och för individens frihet. Därför tilldelas Arne Ruth Torgny Segerstedts Frihetspenna för 1998."

1997 Astrid Lindgren med motiveringen:
"Astrid Lindgren har som ingen annan lärt all världens barn att tänka fritt och självständigt, att i skratt och lek, med stort allvar och med fantasins hjälp, trotsa fördomar och visa kommande generationer vägen till en tolerantare värld. Därför belönas Astrid Lindgren med Torgny Segerstedts Frihetspenna 1997."

1996 Jesús Alcalá med motiveringen:
"Jesús Alcalá har med lidelse och uthållighet fört frihetens, demokratins och rättssäkerhetens talan mot intolerans, främlingsfientlighet och byråkratiskt godtycke. Därför belönas Jesús Alcalá med Torgny Segerstedts Frihetspenna 1996."


 
 

 
Sköts och vårdas av Hans Luthman